DEF_onsplat logo wit

Search Engine Optimization (SEO)

Search Engine Optimization: een lange termijn strategie om gevonden te worden door wie er naar je op zoek is.

Inhoudsopgave

Wat is SEO

SEO eenvoudig uitgelegd

Hallo ondernemers!

Ben je ooit verward geweest door de term ‘SEO’ of heb je je afgevraagd hoe Search Engine Optimization jou als ondernemer kan helpen? Je bent niet alleen. Veel ondernemers horen de term ‘Search Engine Optimization‘, maar hebben geen idee wat het betekent of hoe ze het kunnen gebruiken. In deze blog leg ik, in eenvoudige termen, uit wat SEO is en hoe het jouw bedrijf kan helpen groeien.

Wat is Search Engine Optimization?

Search Engine Optimization wordt vaak afgekort door SEO. In gewoon Nederlands betekent dit het optimaliseren van je website zodat deze beter gevonden wordt in zoekmachines zoals Google. Wanneer iemand zoekt naar producten of diensten die jij aanbiedt, wil je natuurlijk dat jouw website bovenaan in de zoekresultaten verschijnt. Dat is waar SEO om de hoek komt kijken!

Wat is SEO

Waarom is Search Engine Optimization belangrijk?

Stel je voor dat je een winkel hebt in een drukke straat. SEO is vergelijkbaar met het plaatsen van een groot, aantrekkelijk uithangbord dat klanten naar binnen lokt. Alleen het is niet zomaar een bord. Het is precies hét bord waar de bezoekers in de straat naar op zoek waren.

Als je website goed geoptimaliseerd is, trek je meer relevante bezoekers – en dus potentiële klanten – aan.

"93% van de online ervaringen beginnen met een zoekmachine."

De basisprincipes van Search Engine Optimization

SEO is een ongelofelijk groot onderwerp. Wanneer je met Search Engine Optimization aan de gang wilt gaan bestaat er een grote kans dat je te maken krijgt met ‘H1, H2 en H3 teksten, Title en Meta tags en alt-beschrijvingen onder afbeeldingen. 

Daar willen we bij onsplat liever niet te diep in duiken. In plaats daarvan houden we het bij onderstaande 4 pijlers.

  1. Structuur: Door specifieke pagina’s te maken en deze aan elkaar te linken heb je een SEO structuur waardoor je op relevante onderwerpen en sub-onderwerpen in Google gevonden wordt
  2. Zoekwoorden: Dit zijn de woorden of zinnen die mensen intypen in Google. Door te begrijpen welke zoekwoorden jouw klanten gebruiken, kun je je website en inhoud daarop aanpassen.
  3. Content: Content is de informatie op je website. Dit moet relevant en nuttig zijn voor je bezoekers. Goede content is niet alleen belangrijk voor SEO, maar ook voor het betrekken en informeren van je klanten.
  4. Website-optimalisatie: Dit gaat over het technische deel van SEO, zoals het zorgen dat je website snel laadt en mobielvriendelijk is.

Praktische SEO tips

 

  1. Zoekwoordenonderzoek: Begin met het opzoeken van zoekwoorden die relevant zijn voor jouw bedrijf. Tools zoals Google Keyword Planner kunnen hierbij helpen.

  2. Schets de structuur: Verdeel je website in onderwerpen met een groot zoekvolume. Bepaal vervolgens welke ‘sub-onderwerpen’ bij je hoofdonderwerpen horen en denk daarna na over welke ‘sub-sub’ onderwerpen hierbij horen. 
  3. Schrijf nuttige content: Probeer blogposts of pagina’s te schrijven die antwoord geven op vragen van jouw klanten of hen waardevolle informatie bieden.

  4. Basislinkbuilding: Dit betekent het krijgen van links van andere websites naar jouw website. Denk bijvoorbeeld aan het vermelden van jouw website op lokale bedrijvengidsen.

SEO mythes ontkracht

In de online marketingwereld zijn er veel misverstanden over Search Engine Optimization. In onderstaande tekst vertellen we meer over veelvoorkomdende uitspraken / mythes over SEO.

– Mythe 1: “Je moet nummer 1 in Google worden”

 

Realiteit: Hoewel een hoge ranking goed is, is de kwaliteit van het verkeer en de betrokkenheid belangrijker.

– Mythe 2: SEO-resultaten zijn onmiddellijk.

Realiteit: SEO is een langetermijnstrategie. Het kan weken, soms zelfs maanden duren voordat je significante veranderingen in je rankings ziet.

– Mythe 3: Hoe meer links hoe beter

Realiteit: Kwaliteit gaat boven kwantiteit als het gaat om backlinks. Een paar hoogwaardige links van betrouwbare sites zijn waardevoller dan veel links van minder betrouwbare bronnen.

– Mythe 4: SEO draait alleen om het rangschikken van zoekwoorden.

Realiteit: Hoewel zoekwoorden belangrijk zijn, gaat SEO ook over het creëren van een gebruiksvriendelijke, informatieve en toegankelijke website. Gebruikerservaring speelt een steeds grotere rol.

– Mythe 5: Als je eenmaal een hoge ranking hebt, hoef je niets meer te doen.

Realiteit: SEO vereist doorlopende inspanningen. Zoekalgoritmes veranderen regelmatig, en je concurrenten zijn ook actief bezig met SEO.

– Mythe 6: Hoe meer zoekwoorden, hoe beter

Realiteit: Dit staat bekend als ‘keyword stuffing’ en kan je ranking juist schaden. Zoekmachines geven de voorkeur aan natuurlijke, goed geschreven content.

– Mythe 7: Het is voldoende om alleen tekstinformatie te optimaliseren.

Realiteit: Multimediabestanden zoals afbeeldingen en video’s moeten ook worden geoptimaliseerd voor SEO. Dit omvat het gebruik van relevante bestandsnamen, alt-teksten en het waarborgen van snelle laadtijden.

Search Engine Optimisation in theorie en praktijk

SEO is een onderwerp dat ik als student in de theorie leerde, maar pas echt waardeerde toen ik het in de praktijk bracht. Het was alsof ik een geheime code had ontdekt die de deuren opende naar de wereld van online zaken doen.

Want in theorie kun je van alles leren over hoe je je site moet opbouwen of waar SEO-geoptimaliseerde pagina aan moet voldoen. Alleen wanneer je je eigen content gaat maken, je site gaat opbouwen en de resultaten aan de hand van data precies terug gaat zien. Dan pas begin je SEO écht te waarderen. 

Dit hoofdstuk is een duik in de fascinerende wereld van SEO. Het combineert de theorieën die ik op school heb geleerd met de praktische inzichten die ik kreeg toen ik begon met het toepassen ervan. 

De SEO driehoek

De SEO driekhoek is het eerste model waar je mee te maken om te begrijpen waar het model uit bestaat. SEO kan worden gezien als een driehoek die bestaat uit techniek, content en autoriteit:

  1. Techniek: Dit gaat over hoe goed jouw website technisch in elkaar zit. Is je site snel, mobielvriendelijk en makkelijk te navigeren voor zoekmachines?

  2. Content: De informatie op je website. Is deze relevant, waardevol en geoptimaliseerd voor de juiste zoekwoorden?

  3. Autoriteit: De mate waarin jouw website wordt gezien als een betrouwbare bron. Dit wordt vaak gemeten door het aantal kwalitatieve links van andere sites naar jouw site.

Je moet namelijk begrijpen dat het uitgangspunt van Google altijd zal zijn om de ‘zoeker’ zo goed mogelijk te helpen bij het vinden waar hij naar zoekt. Deze 3 criteria zijn voor Google relevant om jouw pagina wel of niet te laten zien!

On-Page SEO

On-page SEO omvat alle factoren op je website die bijdragen aan je zoekmachinevriendelijkheid. Google, als grootste zoekmachine ter wereld, streeft ernaar om de meest relevante, populaire en kwalitatieve resultaten te tonen. Focus dus op het creëren van unieke, actuele en waardevolle inhoud en zorg ervoor dat je website technisch geoptimaliseerd is.

Off-Page SEO

Bij off-page SEO gaat het om alle acties buiten je website die bijdragen aan de populariteit van je site. Een belangrijk onderdeel hiervan is het verzamelen van backlinks, dat zijn links van externe sites die naar jouw website verwijzen. Een handige tool voor het checken van de autoriteit van een domeinnaam is Moz.

Long tail zoekwoorden vs short tail zoekwoorden

Wanneer we het hebben over zoekwoorden in de wereld van SEO, komen we vaak twee termen tegen: short tail en long tail zoekwoorden. Beide spelen een cruciale rol in hoe we onze online content optimaliseren voor zoekmachines.

Short Tail Zoekwoorden

Short tail zoekwoorden zijn korte, vaak generieke termen die uit één tot drie woorden bestaan. Voorbeelden zijn “fietsen”, “online marketing” of “gezond eten”.

Kenmerken:

  • Hoge zoekvolumes: Deze zoekwoorden worden veel gezocht, wat betekent dat ze een groot publiek kunnen bereiken.
  • Hoge concurrentie: Vanwege het hoge zoekvolume is er veel concurrentie om een hoge ranking in de zoekmachines te bereiken.
  • Minder specifiek: Ze zijn vaak minder gericht en kunnen een breed scala aan intenties en interesses omvatten.

Long Tail Zoekwoorden

Long tail zoekwoorden daarentegen zijn langere zinnen of zinsdelen die specifieker zijn. Ze bestaan meestal uit drie of meer woorden, zoals “beste elektrische fiets onder 1000 euro”, “online marketing strategieën voor kleine bedrijven” of “gezonde vegetarische recepten voor beginners”.

Kenmerken:

  • Lager zoekvolume: Ze hebben vaak een lager zoekvolume, maar trekken meer doelgericht verkeer aan.
  • Minder concurrentie: Deze specifieke zoekopdrachten hebben meestal minder concurrentie, waardoor het makkelijker is om een hoge ranking te bereiken.
  • Hogere conversieratio’s: Omdat ze specifieker zijn, sluiten ze vaak beter aan bij de zoekintentie van de gebruiker, wat kan leiden tot hogere conversieratio’s.
 
Van short tail naar long tail
– “schoenen”
– “Nike schoenen”
– “witte Nike schoenen”
– “witte Nike schoenen maat 40”

70% van alle zoekopdrachten is longtail. Focus daarom niet alleen op de (populaire) shorttail zoekwoorden.

Strategisch Gebruik in Search Engine Optimization

Bij het ontwikkelen van een SEO-strategie is het belangrijk om een balans te vinden tussen short tail en long tail zoekwoorden. Short tail zoekwoorden helpen je een breed publiek te bereiken, terwijl long tail zoekwoorden effectief zijn voor het aantrekken van een specifieker publiek dat dichter bij een aankoopbeslissing staat.

Hoe maak je van je website een SEO marketing machine

Begin met uitgebreid onderzoek, gebruik zowel short tail als long tail zoekwoorden, en zorg dat je content waardevol en uniek is. Bouw een sterke structuur. Bij het schrijven van content zorg dat het artikel goed leesbaar is, gebruik subkoppen, afbeeldingen en bullet points om de tekst te breken.
 

Afsluiting SEO

Search Engine Optimization kan aanvankelijk ingewikkeld lijken, maar door deze basisprincipes te begrijpen en toe te passen, kun je een solide fundament leggen voor online succes. Onthoud dat SEO een marathon is, geen sprint. En als je hulp nodig hebt, staan wij bij onsplat klaar om je te ondersteunen in jouw SEO-avontuur!

Deel dit begrip!

Meer begrippen

Search Engine Advertising (SEA)

SEA (Search Engine Advertising) Welkom bij de start van onze reis door Search Engine Advertising (SEA). Deze serie, gericht op ondernemers zonder diepgaande kennis van

Lees meer >

Neem contact met ons op

Let’s do this!

Wanneer kunnen wij jou het beste bereiken?

Klaar om geholpen te worden? Vul het formulier in en binnen 24 uur nemen wij contact met jou op!